Etelä ja länsi

Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Häme, Pohjanmaa
Juhannuskuusi
Juhannuskuusi on ennen ollut Raahessakin pihamaalla, tupsulatvainen kuusi.
 

- Raahe, Paulaharju 19026.1932

Juhannuskuusi noin viisi, kuusi syltä pitkä tuotiin juhannusaattona pihaan. Seuraavaan juhannukseen se sai olla siinä, ja sitten taas tuotiin uusi kuusi. Neljä-, viisikymmentä vuotta takaperin oli juhannuskuusi vielä joka talon pihalla, ja se oli hyvin hauskannäköistä. Ei ole Laitalan kuusi niinkuin ennen vanhaan oli juhannuskuuset. Niissä oli ennen vanhaan niinkun käet leveällä, oksat kohallaan. Niihin pojat kiipeilivät.

- Kalajoki, Metsäkylä. Paulaharju 19020.1932, Sorvarin veljekset, 70 v, 7.7.1924

 

Juhannuskuusi, Kalajoki.
Samuli Paulaharju, 1924.
SKS 3490:3268.

Säät Tähkäpäät
Jos tuuli käy juhannusyönä, saadaan sinä suvena vähän mansikoita.
 

- Kangasala, M. Nurmio 316.1888

Jos juhannuksena sataa kovasti, niin sataa joka pyhä koko kesän.

- Perho, Paulaharju 13313.1928

Ei päätöintä Juhanusta, tähätöintä Helluntaita.
 

- Rantsila. Toivo Hilli, KT 186:208.1938

Harvinaiset valkeat Lehvät
En tiedä, mistä se on saanut alkunsa, mutta vielä keräilijän lapsuusaikana poltettiin aina helavalkeat, samoin juhannuskokkokin. Siihen sijaan ei juhannuskokkoa juuri ollenkaan poltettu silloin paikkakunnalla. Myöhemmin sekin on tullut tavaksi, vaikka ei ole aivan yleistä vieläkään.
 

- Jalasjärvi. L. Ojala, KRK 186:47.1935

Juhannuskokkoa ei Lapualla polteta lainkaan, eikä polteta olkiakaan muina vuoden päivinä kuin pääsiäisen iltoina, ei käskemälläkään.

- Lapua. V. Latvamäki, KRK 182:255.1935

Koivuja, pihlajanoksia, haavanlehtiä
Juhannusaattona pannaan porstuan eteen oven molemmin puolin koivut, pihaan tehdään koivumaja, koivun ja pihlajan oksia pannaan ikkunoiden yläpuolelle ja sivuihin, koivut nurkkiin, lattialle pannaan haavan lehtiä. Jollakin pitäjän yleisellä paikalla on kokko, johon osa nuorista kokoontuu ilonpitoon, mutta suurin osa nuoristakin on kotona.
 

- Alavus. Hml alakouluseminaari 5125.1935

Yhdeksän kukkaa Yhdeksän silakkaa
Aattona pantiin yhdeksän kukkasta tyynyn alle ja tämä konsti vaikutti siten, että uni jonka yöllä näki kävi toteen.
 

- Tarvasjoki, HAKS, Valmiina Perttula 4951.1935 - Justiina Tapani

Jos juhannusyönä poimii kolmen talon maalta yhdeksän kukkaa ja panee ne tyynynsä alle, toteutuu se uni, minkä yöllä näkee. Huomattava on, ettei poimimisen aikana eikä sen jälkeen saa puhua mitään.

- Ikaalinen. Hml alakoulusem. 8232.1939, Hilkka Kalli

Juhannusyönä on tytön syötävä yhdeksän silakkaa tai särkeä. Kun sitten hänelle tulee jano, näkee hän unessa sulhasensa, joka tulee häntä juottamaan.
 

- Urjala. Hml alakoulusem. 31895.1944

Naiminen Halosta miestä
Jos nainen menee juhannusyönä aivan alastomana kaivon luo, niin hän näkee siellä tulevan aviopuolisonsa kuvan. Kaivon tai lähteen vesi on pienen hetken viinana.
 

- Hämeenkyrö, Martti Myllyharju 183.1936

Juhannuskokon keskeen pantiin riuku. Kun hienoimmat ainekset paloivat ensin, jäi riuku törröttämään, kunnes se kaatui. Sinne päin, mihin se kaatui, jäivät kaikki vanhoiksi piioiksi.

- Nurmijärvi, HAKS 4480.1935

Kysyttiin sialta joutuuko kysyjä naimisiin sinä vuonna. Jos sika rähähti, niin sitten joutui, jos ei puhunut mitään, ei sitten joutunut

- Akaa, KRK 62: Emma Mäenpää 491 1935

Kun tyttö haluaa tietää onko hänen tuleva miehensä poika tai leskimies, niin hänen on juhannussaunasta lähettävä palijain persein takaperin kävelemään halakopinoon päin. Ei saa kahtuva olokasa yli. Se halako, joka perseeseen pökkää, on tarkastettava. Jos se on halakastu, niin on leskimies, vain jos se on pyöriä, niin on poikamies.
 

- Nivala. J.Peräaho, KRK 218:93.1935

Juhannusaattoiltana tyttöjen piti hakea sisään kolme kertaa puita ottaen pinosta yhtaikaa, vaan ei yksitellen. Sitten ne laskettiin, jos niitä oli parittain, sai sulhasen.

- Valkeala, F. A. Hästesko 365.1907

Vesikivellä soittajaksi Ylösnousemus
Kun juhannusyönä istuu semmotten kiven päällä, jota joka puolelta ympäröittee vesi, niin sitte oppii hyväksi soittajaksi.
 

- Hämeenkyrö. M.Mattila 44.1905

Samoin voi huoneen katolta nähdä juhannusyönä uskovien ylösnousemuksen, mutta tällöin ei saanut kukaan nähdä sitä katolla olevaa henkilöä.
 

- Tarvasjoki. Hml alakoulusem. 4950.1935

Uusi vihta Aarteet
Juhannukseksi tehtiin aina uusi vihta ja sillä kylvettiin vain kerran.
 

- Luvia. V.Auramo, KT 15:38.1938

Juhannuksena kerrotaan sinisen tulen palavan aarteitten päällä.
 

- Koijärvi, Väinö Hemilä, KT 45:116.1937

Rippikirkko Valkoisissa
Juhannuksena meni kaikki rippikirkkoon. Joka ei ollu juhannuksena kirkol, niin sillä oli välttämätön este. Ehtoopäivä luettiin ja veisattiin.
 

- Viljakkala. Pauliina Säkki 289.1936

Juhannusauttuna saunasta tultua flikat puki aivan valakooseksi, silloon oli niiren vuoro mennä yökulukuhun hyvitusta laskemahan.
 

- Jalasjärvi. Hml alakoulusem. 4503.1935

Mittmaarja Mittomaaria
Eerikin (18.5.) aikane sare ja Mittmaarjane pout maksa ene kun koko maelman kult ja hopja.
 

- Muurla. Vilho Saariluoma c)3838.1914

Mitä ennen mittomaariaa sataa, niin sataa laariin.
 

- Ahlainen. A. Lindroos, KT 23:197.1938

Räätikänkylvö Kirnu selässä
Räätikät kylvetään juhannuslauantaina.
 

- Virrat. Eino Mäkinen 1557.1936

Mettumaaria vastaan yöllä kannetaan kirnua selässä ja synnytetään voi-maraa, että paljon voita saataisiin.
 

- Kankaanpää. Antto Laiho 219.1890

Juusto joka tytölle Vesi muuttuu
Juhannuksena tehtiin lehtimaja koivuista ja syötiin juustoa ja viilipiimää. Yöllä kulkin nuoret miehet suurissa laumoissa ympäri kylää konttit selässä ja toivat tullessaan koivun talon ovensuuhun ja pyysivät konttiinsa juustoja tytöiltä. Kullekin tytölle ja piialle tehtiin taloissa oma juusto juhannukseksi.
 

- Ruovesi. Hml alakouluseminaari 4198.1935

Juhannusyönä muuttuu puoliyön jälkeen kaikissa pohjoiseen päin virtaavissa lähteissä vesi viiniksi samanaikaisesti kun Jeesus Kaanaan häissä tunnustekonsa teki.

  - Mouhijärvi. Eero Järventausta 516.1937

Kaivolla Mallassaunoissa
Jos nainen menee juhannusyönä aivan alastomana kaivon luo, niin hän näkee siellä tulevan aviopuolisonsa kuvan. Kaivon (tai lähteen) vesi on pienen hetken viinana, ja nainen näkee tuossa viinassa tulevan puolisonsa kuvan.
 

- Hämeenkyrö. Martti Myllyharju 183.1936

Sauna se oli entisajan ainoa huvipaikka. Niinpä juhannusyökin vietettiin mallassaunoissa. Saunan lattialle oli tuotu olkia. Niitten päällä he istuivat ja joivat olutta. Saunanuunissa naisväki paistoi "huutilasta" ja perunoita. Toisista mallassaunoista käytiin vieraisilla toisissa saunoissa. Ja oveluudella otettiin pannukakkuja itselle. Siten koko yö aamuun asti vietettiin saunoissa.
 

- Orimattila. Hml alakoulusem. 5417.1935