Yliluonnollinen sota

Kuva: Antti Hämäläinen 1941
Kuva: Antti Hämäläinen 1941
Muistitietokeruu 4.6.–30.11.2017

Sodat 1939–1945 olivat inhimillisesti katsoen herkkää ja tunteikasta aikaa. Sota merkitsi pelkoa, uhkaa ja hätää. Toisaalta koettiin myös yhteisöllisyyttä ja toivoa. Sota-aikana yliluonnolliset, arkijärjellä selittämättömät kokemukset olivat yleisiä. Sodan melskeessä liikkuivat myös tarinat.

Keräämme talvi-, jatko- ja Lapin sotiin liittyviä uskomustarinoita ja yliluonnollisiksi tulkittuja kokemuksia. Tervetulleita ovat niin itse koetut, sota-aikana kuullut kuin perimätietona siirtyneet tarinat ja uskomukset sotien yliluonnollisista olennoista, voimista ja ilmiöistä. Voit myös haastatella sotaveteraaneja, lottia ja kotirintamalla sodan aikana eläneitä ihmisiä.

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

 • Oletko kokenut sota-aikana tai sotien jälkeen sellaista, jonka tulkitsit yliluonnolliseksi? Onko rintamakaverisi, sukulaisesi tai tuttavasi kertonut sinulle kokemuksestaan? Kerro siitä.
 • Kuvaile, mitä kokemus merkitsi sinulle sota-aikana. Entä kuinka tulkitset tarinan nykyisin?
 • Miten kokemus on vaikuttanut omaan elämänkulkuusi.
 • Mihin paikkaan, hetkeen ja sodan vaiheeseen tarina liittyy? Nimeä tapahtumapaikka, päivämäärä ja kellonaika mahdollisimman tarkkaan.
 • Tapahtuiko yliluonnollinen kokemus kotirintamalla?
 • Olitko tapahtumahetkellä yksin vai seurassa? Kokiko useampi ihminen yliluonnollisen ilmiön?
 • Olitko hereillä vai unessa? Yllättikö kokemus vai osasitko odottaa sitä?
 • Kenelle kerroit kokemuksestasi vai piditkö asian omana tietonasi? Miten kertomukseesi suhtauduttiin?
 • Missä tilanteessa kokemuksestasi keskusteltiin? (esim. korsussa, juoksuhaudassa, kenttäsaunassa, tarinapiirissä, kotiin palattuasi)
 • Oletko kuullut jonkun muun kokeneen yliluonnollisia ilmiöitä sotaan liittyen?
 • Liittyykö venäläisiin tai saksalaisiin sotilaisiin yliluonnollisia tarinoita?

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura yhteistyössä Oulun yliopistossa väitöskirjaa tekevän Satumaarit Myllyniemen kanssa. Väitöskirja liittyy Lapin sodan osalta Suomen Akatemian rahoittamaan Lapland’s Dark Heritage -tutkimushankkeeseen (2014–2018).

Tuloksista tiedotamme keväällä 2018. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
Satumaarit Myllyniemi, satumaarit.myllyniemi@gmail.com, puh. 040 511 7097
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Liitä mukaan taustatietosi: syntymä-vuosi, sukupuoli, äidinkieli, kotiseutu, suvun kotiseutu, rooli sota-aikana, sijoituspaikat sodissa, perhemuoto, koulutus ja ammatti ennen sotia ja sotien jälkeen.

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Kirjoita vastaukseesi oma ja mahdollisen haastateltavan suostumus siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan SKS:n arkistoon.

Otamme vastaan myös valokuvia. Lähettämällä kuvat annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen ja julkaisemiseen arkiston sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista ota yhteyttä arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 30.11.2017 mennessä

 • alla olevalla lomakkeella tai
 • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Yliluonnollinen sota” tai
 • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Yliluonnollinen sota".
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.